Nieuwe fietsbrug in Nederland

Sector: Infra-structuur / kunstwerken

Project:  

In opdracht van de gemeente Groningen bouwde  onze klant Machinefabriek Rusthoven  een nieuwe fiets/voetbrug over het Reitdiep, ten noorden van de Plantaanbrug. Het Reitdiep (vroeger Groninger Diep geheten) is een rivier die van de stad Groningen naar het Lauwersmeer loopt.

De nieuwe fietsbrug is een stalen draaibrug. In vergelijking met een ophaal-, hef- of basculebrug verbruikt een draaibrug aanmerkelijk minder energie. Naar verwachting zullen dagelijks zo'n 1.200 fietsers van de brug gebruikmaken.

Opdracht/uitdaging:

Levering van de complete elektromechanische aandrijfgroep, bestaande uit onder meer  een hoofdaandrijfmotor, een Premium-Stephan voorschakeltandwielkast, een haakse viertrapstandwielkast met vertikale uitgaande as naar boven (uitgaand toerental 0,74 omw/min).

Aanpak:

• Engineering door MGH van de volledige aandrijving op basis van het voorliggend bestek van de gemeente Groningen.
• Levering van alle benodigde componenten waaronder E-motor, beide tandwielkasten en de bijbehorende koppelingen volgens alle opgegeven specificatie's en volgens VOBB-normering.

Tijdsduur:

• De tijd van Engineering, bepaling van alle benodigde componenten tot aan levering eind november heeft ongeveer 4 maanden geduurd. Dit was juist op tijd voor montage (december) en het testen van de brug, die ondertussen succesvol in gebruik werd genomen begin januari.

Meerwaarde MGH:

• Op basis van onze ervaring met engineering van completeaandrijvingen, selecteerde MGH de technisch en commercieel beste totaaloplossing.

Resultaat:

• Een onderhoudsarme en energiezuinige aandrijving voor een nieuwe brug die dagelijks door vele honderden tevreden fietsers en voetgangers wordt gebruikt.